Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Kvalita

Přísnější pravidla na značení původu medu

Evropská unie (EU) se dohodla na přísnějších pravidlech při označování medu, marmelád a džusů. Podnětem se stalo zjištění, že bezmála polovina medů dovážených do EU je nejasného původu či nevalné kvality vzhledem k přidanému cukru. Nově proto na obalech budou muset být uvedeny konkrétní informace o zemi původu a podílu směsí ve výsledném produktu. Právní předpis začne platit, jakmile jej schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmus

Nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.

Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.

Klasa vs. Regionální potravina

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.

Druhý ročník systému kvality Q CZ konzumních brambor je za námi

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku Klasa

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Kde hledat reformulované potraviny a nápoje

Reformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.

Kontroly burčáku v plném proudu

Chladnější klima posunulo sklizeň vinné révy. Kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) tak začaly v letošním roce zhruba o 2 až 3 týdny později, než bývá zvykem. O to intenzivněji se jim nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) věnuje.

Chráněné zeměpisné označení Český modrý mák

V letošním roce se, po více než 5 letech od podání žádosti, Česká republika dočkala chráněného zeměpisného označení (CHZO) „Český modrý mák“. Evropská unie (EU) tímto způsobem uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Aby jej producent mohl používat na svých výrobcích, musí splňovat přísná kritéria.

Jak jsou na tom Češi se znalostí nutričních hodnot uváděných na obalu potravin

Průzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder