Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
Roste popularita rozvozu nákupůSpotřebitelé stále častěji vyhledávají možnost online nákupů. Potvrzuje to skutečnost, že e-shopu Rohlík.cz loni meziročně vzrostly tržby o 25 % a ziskovým se stal už ve 3 oblastech – vyjma České republiky i v Maďarsku a v Mnichově v Německu. Objednávky si pochvaluje také konkurenční Košík.cz. Mezi další oblíbené internetové obchody s potravinami se řadí např. Tesco a nově Billa.
Obliba regionálních potravin stoupáU spotřebitelů se opětovně zvýšil zájem o regionální potraviny. Analýza prodeje ukázala, že částečně opadly obavy z dražších lokálních produktů, které způsobila vysoká inflace. Někteří drobní výrobci však přiznávají, že mají problém dostat své produkty do velkých řetězců.
Pomoc potravinových bank v roce 2023V loňském roce se potravinovým bankám podařilo nashromáždit dohromady 13 200 tun potravin a pomoci tak více než 400 tisícům lidí v nouzi.
Nákupní chování ČechůČtyři z pěti nakupujících navštíví v průběhu týdne 2 až 3 obchody, každý pátý člověk pravidelně chodí pouze do své oblíbené prodejny. Pro volbu obchodu pro pravidelný větší nákup mají zásadní vliv vzdálenost od bydliště, sortiment a výše slevových akcí.
Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmusNový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.
Rekordní výtěžek podzimního kola Sbírky potravinV sobotu se uskutečnilo podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Podařilo se vybrat 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Už nyní se jedná o vůbec nejvyšší množství darů. Až do 21. listopadu navíc mohou lidé věnovat potraviny a drogerii prostřednictvím on-line nákupů. Očekává se, že konečný výsledek překročí hranici 700 tun.
Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.
Většina školních jídelen pokrmy přesolujeHlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.
Alternativní potraviny na vzestupuZájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.
Potravinové banky chystají síť výdejenOd července postupně začne fungovat 150 výdejních míst potravinové pomoci. Kamenné či pojízdné výdejny, kam si budou moci lidé přijít vyzvednout potraviny, najdete v každém krajském městě. Pomoc lidem v nouzi se tak stane efektivnější.