Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Závažné prohřešky při skladování masa v restauraci na Znojemsku

Pracovnice Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje během kontroly restaurace v okrese Znojmo odhalily hned několik přestupků s ohledem na skladování masa – neznámý původ, překročené datum použitelnosti, nevhodné teplotní podmínky, absence značení.

Na přepálený fritovací olej narazili inspektoři v každé cca desáté kontrolované provozovně

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila pravidelnou kontrolní akci s ohledem na jakost a bezpečnost fritovacích olejů užívaných při přípravě pokrmů v restauracích a rychlých občerstveních. Zhruba v každé desáté kontrolované provozovně shledala inspekce olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.

Pivo od Nového roku podraží

Po Novém roce si pivaři v českých hospodách připlatí. Od 1. ledna 2024 točené pivo přechází do vyšší sazby DPH. Cenu ovlivní i inflace, rostoucí náklady na energii a vyšší mzdy. Většina restaurací počítá se zdražením v průměru o 5 Kč.

Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátní

Volbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.

Inspekce odhalila problematické potraviny v restauraci v centru Prahy

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) během kontroly orientální restaurace v Opletalově ulici v centru Prahy našli více jak 30 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Meníčka vs. krabičky z domova

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).

Desítky lidí se po návštěvě asijské restaurace v Hradci Králové potýkají se střevními potížemi

Podnět k epidemiologickému šetření přišel z kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové. Právě její pracovníci se obrátili na krajskou hygienickou stanici s tím, že evidují pacienty se zvracením, průjmem a zvýšenou teplotou. Společný jmenovatel obtíží vyšel najevo obratem – návštěva či dovoz jídla z asijské restaurace Chich foods, která sídlí centru Hradce Králové na Velkém náměstí.

Alkohol, drogy a mládež 2022

Kontrolní akce zaměřená mj. na dodržování zákazu kouření ve vnitřních prostorách známá pod názvem Alkohol, drogy a mládež v letošním roce svými výsledky nepotěšila. Porušení legislativy inspekce odhalila ve třetině navštívených restaurací a klubů.

Kontrola fritovacích olejů, značení alergenů a označování druhu masa

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně věnuje pozornost jakosti a bezpečnosti fritovacích olejů, které restaurace či rychlá občerstvení používají při přípravě pokrmů. Doposud poslední šetření ukázalo, že v cca každé sedmé kontrolované provozovně je olej ve fritovacím zařízení nevhodný k lidské spotřebě.

Stravování v době pandemie

Rok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder