Články v sekci Kvalita
Druhý ročník systému kvality Q CZ konzumních brambor je za námiZajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.
Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku KlasaVysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.
Inspekce odhalila nepravdivý údaj o obsahu masa u guláše v konzervěStátní zemědělská a potravinářská inspekce informuje o zákazu šarže Maďarského guláše v konzervě, který nabízel ve svých prodejnách obchodní řetězec Lidl. Důvodem je o 12,2 % nižší obsah masa oproti deklaraci na obalu.
Potraviny nesoucí ocenění KLASA a Regionální potravina i ty vyrobené podle české cechovní normy nezklamalyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně zaměřuje svou pozornost na potraviny oceněné značkami kvality KLASA a Regionální potravina, nově se zajímá také o potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“ (ČCN). Výsledky kontrol uskutečněných v loňském roce potvrzují jejich jakost a bezpečnost. Z pohledu SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických oblastí.
Závěry z kontrol prodeje vánočních kaprů 2022Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) koncem loňského roku zkontrolovali téměř 760 prodejců vánočních kaprů na různých místech České republiky. Pochybení shledali ve 2,2 % případů, což při meziročním srovnání značí pokles.
Pokles ceny vajec v dohledné době zřejmě očekávat nelzeCena vajec loni vzrostla bezmála o 90 % - z 26 na 49 Kč za balení deseti kusů. Jedná se druhou (pozn. po cukru) nejrychleji se zdražující potravinářskou komoditu v roce 2022. Navíc aktuální problematika ptačí chřipky nedává příliš naděje na lepší prognózy do nejbližších měsíců.
V roce 2022 se našim vinařům mimořádně dařiloLoni si moravští a čeští vinaři přivezli ze zahraničních mezinárodních soutěží rekordních 1292 medailí! Mj. se jim podařilo získat i několik nejvyšších ocenění ve formě titulu šampiona, tedy nejlepšího vína soutěže.
Projekt „Máme to na talíři a není nám to jedno“Projekt Máme to na talíři a není nám to jedno má za úkol reformu školního stravování. Roli odborného koordinátora převzal Státní zdravotní ústav (SZÚ), jakožto odborná příspěvková organizace Ministerstva zdravotnictví.
Olivové oleje v hledáčku inspekceStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v rámci svých kontrolních akcí zaměřila na kvalitu olivových olejů v České republice. Z 20 odebraných vzorků 5 neodpovídalo označení „extra panenský“, u dalších 2 byly odhaleny nedostatky v údajích na etiketě.
Češi až trojnásobně překročují denní limit pro příjem soliPediatři se v současné době často setkávají s výrazným nárůstem obezity u dětí. Přestože si často nadváhu spojujeme zejména s nadměrným příjmem cukru, úzce s ní souvisí i značné množství soli v naší stravě. Pojídání přesolených pokrmů a pochutin způsobuje, nejen u dětí, pocit žízně, který pak velmi často řešíme pitím slazených nápojů.