Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita
V každé čtvrté kontrolované restauraci inspekce odhalila zavádějící informace o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - především v restauracích a rychlých občerstveních – prověřuje, zda nedochází ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení nabízených pokrmů, příp. nápojů. Loni zkontrolovala celkem 194 provozoven společného stravování, přičemž nepravdivé a zavádějící informace zjistila ve 49 z nich.
Klamavé značení drůbežího masaPracovníci Státní veterinární správy při kontrole tržnice v Holešovicích zjistili, že jeden z prodejců klame spotřebitele.
V roce 2022 se našim vinařům mimořádně dařiloLoni si moravští a čeští vinaři přivezli ze zahraničních mezinárodních soutěží rekordních 1292 medailí! Mj. se jim podařilo získat i několik nejvyšších ocenění ve formě titulu šampiona, tedy nejlepšího vína soutěže.
Zájem o rostlinné produkty rosteČeští spotřebitelé stále častěji vyhledávají rostlinné alternativy mléka a masa. Na tuto skutečnost se rozhodli prodejci reagovat rozšířením nabídky daného sortimentu.
Aktuální téma: konec chovůZvyšující se náklady ve spojení s nízkými výkupními cenami nutí chovatele prasat, drůbeže a skotu uvažovat nad uzavřením chovů.
Česká vína opětovně prokázala svou kvalituTitul šampiona mezi bílými víny si v letošním ročníku mezinárodní soutěže Concours Modial de Bruxelles odnesl Ryzlink vlašský 2018 Reserva, pozdní sběr B\V vinařství z Ratíškovic na Hodonínsku. Další tuzemská vína pak byla oceněna dvěma velkými zlatými, sedmi zlatými a 23 stříbrnými medailemi.
Otazník nad chovy prasatKrize v souvislosti s pandemií COVID-19 zasáhla nejedno odvětví. Dopady pociťují i chovatelé prasat.
Na jihu Čech vzniká on-line mapa regionálních produktůProjekt Regionální agrární komory Jihočeského kraje má za úkol propojit dodavatele a odběratele jihočeských potravin a tím zvýšit využití lokálních potravin.
Plzeňský kraj podporuje regionální potravinyZa účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.
Češi řeší dvojí kvalitu potravin, ukazují výsledky průzkumuNejnovější průzkum společnosti KPMG ukazuje, že Čechům není dvojí kvalita potravin lhostejná. Jako problém ji označilo 77% z 1000 dotázaných! Zboží v zahraniční nakupuje nebo si nechává odtamtud dovézt zhruba každý sedmý člověk, přičemž skoro třetina lidí některé potraviny z důvodu horší jakosti ani nekupuje.