17. ročník soutěže o nejlepší České biopotraviny roku 2018 má své vítěze

Celkem bylo přihlášeno 104 produktů ze všech koutů České republiky. Nejvíce se jich sešlo v kategorii Biovína a to celkem 43. Vítězem se stal Ryzlink rýnský, slámové víno ročník 2015 firmy Víno Marcinčák. Prvenství ve skupině Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal BIO Med medovicový od Ing. Dušana Michálka. Sekci Biopotraviny živočišného původu s přehledem vyhrál BIO Čerstvý sýr s bylinkami z farmy JAVORNÍK-CZ s.r.o. V Biopotravinách rostlinného původu zvolila porota jako nejlepší výrobek Meruňky s levandulí a medem – extra džem od společnosti Marmelády Šafránka s.r.o.
Naprostým vítězem a zároveň první místo v poslední sledované kategorii Steaková bio masa se stal Hovězí tenderloin steak bio z farmy Mitrovský dvůr, a.s. „Steak z Mitrovského dvora oslovil porotu svou křehkostí i vyzrálostí, jednoznačně zvítězil v kategorii steakových mas a také jako celkový vítěz. Jsem za to velmi ráda. Zralé hovězí maso z ekologického zemědělství má totiž velký tržní potenciál a přitom již teď oslovuje širokou skupinu zákazníků, kteří kvalitní maso umí ocenit,“ prohlásila manažerka Svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce svou záštitu a přímou podporu této akce jen kvituje. „Segment biopotravin je SZPI dlouhodobě sledován a je mi potěšením konstatovat že s biopotravinami žádné podstatné problémy nemáme. I v této časti trhu s potravinami se tak potvrdil stabilně vysoký standard práce tuzemských výrobců,“ uvedl ústřední ředitel Ing. Martin Klanica.


Od ledna 2026 se změní podmínky pro skladování vajec
Europoslanci vymezili, co lze považovat za maso
Pozor na falšované masné konzervy


