Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Dopady kauzy kolem čokolád Kinder

Od letošního dubna nechala společnost Ferrero stáhnout celkem 3000 tun čokolád Kinder kontaminovaných salmonelou. Opatření stálo firmu nejen desítky milionů eur, ale také značnou část důvěry zákazníků.
Dopady kauzy kolem čokolád Kinder

Kvůli konzumaci výrobků značky Kinder, jež patří pod italskou skupinu Ferrero, napříč Evropou onemocněly stovky dětí. Bakterie salmonely způsobují zánět trávící soustavy, který může mít velmi závažný průběh.

K problematice se skrze rozhovor v tisku poprvé vyjádřil ředitel francouzské divize Nicolas Neykov (pozn. ve Francii bylo nahlášeno 81 případů, 22 dětí skončilo v nemocnici). Informoval veřejnost o finančních dopadech skandálu, oznámil, že se chystá první část hygienických změn v továrnách společnosti a v neposlední řadě se zákazníkům omluvil a přislíbil odškodnění.

Interní vyšetřování ukázalo, že kontaminace pocházela z filtru umístěného v nádrži na mléčné máslo v belgické továrně. „Do továrny se dostala buď prostřednictvím kontaminovaných surovin, nebo lidí,“ doplnil Neykov.

Krize se na značce podepsala i jiným způsobem, podle Neykova už jí nevěří 60 % spotřebitelů. O Velikonocích, které představují pro výrobce čokolád vrcholné období, se její obrat propadl o 40 %.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder