Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu

Přítomnost bakterie rodu Salmonella objevila Státní veterinární správa v kuřecím mase z Polska.
Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu

Polské potraviny nemají na tuzemském trhu příliš dobrou pověst a nepřispěje k tomu ani nový nález na kuřecím mase. Celkem 300 kg chlazeného kuřecího masa původem z Polska obsahoval nebezpečnou bakterii rodu Salmonella. Tento nález na kuřecích prsních řízků objevila Státní veterinární správa (SVS) v Libereckém kraji.

Zásilka mířila do jídelen v Liberci a zbytek byl přímo u příjemce zásilky ve Frýdlantu tepelně opracován a prodáván v podnikových prodejnách ve Frýdlantu a v Liberci. Výsledky byly dostupné v době, kdy bylo maso již po datu použitelnosti. Provozovateli, který uvedl maso na trh, hrozí podle zákona o potravinách pokuta až do výši 50 milionů korun.

Maso původem z Polska směřovalo podle zjištěných informací pouze do čtyř libereckých jídelen. Tam byly danými subjekty tepelně zpracovány a prodávány zákazníkům. Maso by se tedy nemělo nacházet u lidí doma v mrazáku. U dobře tepelně opracovaného produktu by nemělo hrozit riziko nákazy salmonelózou.

I když je nepravděpodobné, že by měl někdo náhodou doma ve svých mrazničkách uvedenou zásilku, předkládáme údaje k jeho identifikaci. V takovém případě jej mohou vrátit v místě prodeje.

Výrobek nese název Kuřecí prsní řízek bez kůže, čerstvý a výrobcem je polská společnost CEDROB z Ubojnia drobiu Ujazdówek, datum použitelnosti je do 9. 5. 2017 a číslo partie je 119/1/365/1.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder