Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Maso původem z Brazílie musí projít vyšetřením

Státní veterinární správa reaguje ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství na opakující se nebezpečné zásilky masa z Brazílie. Reagují tak na dovoz masa obsahující salmonelu.
Maso původem z Brazílie musí projít vyšetřením

Státní veterinární správa reaguje ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství na opakující se nebezpečné zásilky masa z Brazílie. Reagují tak na dovoz masa obsahující salmonelu.


Reakcí Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství na častý dovoz masa původem z Brazílie s obsahem salmonely budou od 9. května zavedeny mimořádné veterinární opatření. Všechny zásilky masa původem z Brazílie budou moci firmy na český trh uvádět pouze po jeho vyšetření na přítomnost salmonely. Důvodem jsou opakované nálezy salmonel v drůbežím mase a masných živočišných výrobků.

Veškeré zásilky brazilských potravin živočišného původu budou navíc muset příjemci zboží nahlásit na SVS. V případě porušení tohoto nařízení, které se vztahuje na celou Českou republiku bude hrozit pokuta až do výše dvou milionů Kč. Opatření začne platit dnešním dnem, tedy úterý 9. května.


„Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto mimořádnému opatření. Jsme v tomto první stát Evropské unie. Apeloval jsem, aby EU lépe kontrolovala dovážené kuřecí maso na území Evropské unie. Apeloval jsem i na zodpovědné komisaře, bohužel zatím nevidím reálná konkrétní opatření, která by zvýšila ochranu spotřebitelů EU i spotřebitelů v České republice. Většina tohoto dováženého drůbežího masa míří především do veřejného stravování, tedy do restaurací a jídelen. Tady bych chtěl důrazně upozornit české spotřebitele, aby se daleko více ptali na původ nejenom drůbežího masa, ale i jiných druhů mas a více se zaměřili především na kvalitní produkci masa od našich regionálních zemědělců,“ řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Marian Jurečka.

Z doposud prováděných kontrol je výsledkem, že po vyšetření kontrolovaných brazilských potravin je osm procent masa nakaženo salmonelou.

Drůbeží maso dovážené od brazilských producentů nejčastěji míří do veřejného stravování, tedy do restaurací a jídelen. Zákazníci by se tedy měli zajímat o původe masa.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder