Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Mleté maso dovezené z Polska obsahovalo bakterie salmonely

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje spotřebitele před konzumací půlkilogramového balení mletého hovězího a vepřového masa původem z Polska.
Mleté maso dovezené z Polska obsahovalo bakterie salmonely

Polské potraviny nemají na tuzemském trhu příliš dobrou pověst. Důkazem je toho další závadná potravina, která byla Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) vložena do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) sdělil ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nebezpečnou potravinou je půlkilogramový mix 100% mletého hovězího a vepřového masa původem z Polska. Vzorek by zakoupen v prodejní síti společnosti Lidl. Jedná se o šarži od polského výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania S.A., která měla datum použitelnosti do 5. března tohoto roku. Nález kontaminace bakteriemi rodu Salmonella byla potvrzena u výrobku s provedenou analýzou.

Inspekce varuje, že řada zákazníků si může uchovávat maso doma v mražené podobě i po tomto datu. V žádném případě by lidé neměli potravinu konzumovat, ani rozbalovat a případně ji mohou vrátit do místa zakoupení. Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv.

Ispekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder