Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Na sýrech si pochutnáváme častěji než v minulosti

Za posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.
Na sýrech si pochutnáváme častěji než v minulosti

Lidé se začali více zajímat o zdravý životní styl a snaží se pečlivěji vybírat kvalitní potraviny. Mléčné výrobky jsou bohaté na prospěšný vápník. Ve 30 g porci tvrdého sýru se ukrývá polovina denní doporučené dávky vápníku pro dospělou osobu. Jako další pozitiva můžeme uvést obsah fosforu, sodíku, vitaminů A, D a E či dobře stravitelné bílkoviny.

Na zvyšující se poptávku reagují také obchodní řetězce, které nabídku neustále rozšiřují. Lidé jsou čím dál častěji ochotni sáhnout do peněženky hlouběji a za kvalitu si připlatit. Nebojí se ani experimentovat s novými druhy.

K favoritům mezi měkkými sýry u nás patří brie a camembert. V kategorii tvrdých sýrů vede eidam, hermelín a niva. Daří se také kouskům z dovozu, např. parmezánu, gorgonzole a sýru feta.

„Největší objem sýrů dovážených na český trh tvoří stále eidam a gouda, které sem míří především z Německa. Rok od roku se ale zvyšuje objem tradičních francouzských či balkánských druhů sýra, jako je roquefort, brie nebo feta,“ uvedla Michaela Dražanová, Fresh Logistics Director logistické společnosti Raben pro Českou republiku a Slovensko.

Zachování kvality a trvanlivosti ovlivňuje řada faktorů. Nejprve je třeba je správně zabalit a uložit, aby se při přepravě nepoškodily. Zároveň nelze podceňovat stabilní skladovací teploty, aby sýry zůstaly v dobré kondici a nedošlo ke kontaminacemi bakteriemi. „Rovněž je důležité sledovat časový limit daný trvanlivostí výrobků, aby se zajistilo, že sýry budou dodány včas a v dobré kondici,“ doplnila Michaela Dražanová. Přičemž doba trvanlivosti kromě skladovacích podmínek závisí také na druhu sýra.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder