Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Na trhu se objevily další cukrovinky nebezpečné pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v provozovně společnosti COOP družstvo ve Velkém Meziříčí zajistila dvě šarže cukrovinek z dovozu, u nichž laboratorní analýza prokázala přítomnost arašídů v takovém množství, které by mohlo ohrozit zdraví spotřebitelů trpící alergií či intolerancí na výše zmíněnou surovinu.
Na trhu se objevily další cukrovinky nebezpečné pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy

Konkrétně se jedná o MAGNAT Chocolate Joy (Čokoládové bonbóny) v balení o hmotnosti 107 g, datum minimální trvanlivosti 30. 10. 2019, šarže: L320 polského výrobce FPH MAGNAT Sp. J. Informace na etiketě „Může obsahovat arašídy“ je v tomto případě velmi nepřesná. Podle rozboru se tento alergen v cukrovince nachází v koncentraci 8323 miligramů na kilogram, což nelze považovat za tzv. stopové množství.

Druhý problematický výrobek má název MILLENNIUM DARK PRALINE (Hořká čokoláda), balení 38 g, datum minimální trvanlivosti do 15. 3. 2020. Jeho výrobcem je společnost LLC „MALBI FOODS“ Ukrajina, s dodatkem na obalu: „prodávající: MalbiFoods Europe Sp. z o.o., BialejWoody 6, Warszawa, Polsko“. Mimo ostatní údaje i zde nalezneme oznámení „Může obsahovat arašídy“, přičemž laboratoří zjištěné množství 565 miligramů na kilogram opětovně překračuje hranici uznatelnou jako nezáměrnou křížovou kontaminaci.

Inspektoři proto varují rizikové skupiny spotřebitelů, aby potraviny předmětné šarže nekonzumovali a kontrolované osobě uložila jejich okamžité stažení z prodeje.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder