Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Pasterace vs. UHT ?

Jaký je rozdíl mezi mlékem pasterovaným a mlékem UHT ?


Označování

QSL odpovídá

Termíny pasterované a UHT mléko stanoví vyhláška č. 77/2003 Sb., konkrétně paragraf 1, článek 2, odstavec aa, respektive cc:

pasterace - tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků zahřátím mléka na teplotu nejméně 71,7 st.C po dobu nejméně 15 sekund nebo jinou kombinací času a teploty za účelem dosažení rovnocenného účinku

vysokotepelné ošetření (UHT) - tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků krátkodobým zahřátím nepřerušovaného proudu mléka na vysokou teplotu, odpovídající účinku zahřátí na teplotu nejméně 135 st.C po dobu nejméně 1 sekundy, s následným aseptickým balením do neprůsvitných obalů tak, aby chemické, fyzikální a smyslové změny byly sníženy na minimum

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder