Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Plýtvání potravin v Čechách klesá

V České republice vyhazují potraviny zejména domácnosti. Dobrá zpráva je, že se neustále zlepšujeme a potravinami plýtváme méně než v minulosti.
Plýtvání potravin v Čechách klesá

„Je změřeno, že každoročně se v EU vyplýtvá asi 90 milionů tun potravin. To představuje asi 170 kg na osobu ročně v rámci Evropy. V České republice jsme na tom o něco lépe. Podle různých údajů je to asi 50–80 kg na osobu za rok. A tyto trendy se v ČR zlepšují,“ uvedla vedoucí oddělení potravinového řetězce Ministerstva zemědělství Dana Tříska.

Jako nejčastější příčiny plýtvání potravin v domácnostech lze označit znehodnocení potravin během skladování, překročení data použitelnosti či minimální trvanlivost, přílišné množství navařeného jídla a špatná kvalita koupených potravin.

Zjednodušeně můžeme konstatovat, že lidé, kteří mají blíže k „venkovskému stylu života“, se zbavují mnohem méně potravin, než „městské typy“. V zalidněnějších městech se za rok vyhodí 53,6 kilogramu (kg) potravin na jednoho člověka. Na venkově je to zhruba 29,1 kg/osoba/rok. Obecná rada zní: „Před nákupem vždy zkontrolovat zásoby“.

Průzkum, který v roce 2019 uskutečnil Ústav zemědělské ekonomiky a informací Ministerstva zemědělství ukázal, že téměř 80 % dotázaných se nikdy nezbavuje nealkoholických nápojů, 60 % respondentů uvedlo, že nevyhodí maso a masné produkty a cca 54 % nedá pryč mléko a mléčné produkty.

„Mezi nejčastější důvody, proč vyhazujeme jídlo, je fakt, že ho nestihneme sníst do data jeho spotřeby. To v průzkumu přiznalo téměř 51 procent z dotázaných. Dalšími důvody jsou nehody při vaření a nespotřebované zbytky potravin. Překvapivým důvodem k vyhození potraviny je skutečnost, že potravina byla již zkažená při nákupu. Samozřejmě musíme zmínit špatné uskladnění potravin. Což přiznalo téměř 20 procent domácností. Je třeba si uvědomit, že každá lednička chladí jinak, a hlavně, v každém patře dané ledničky je jiná teplota,“ prohlásila Tříska.

Důležitým faktorem se stává také uložení potravin. Různé druhy potravin vyžadují různé teploty. Jestliže je uložíme správně, ušetříme další, nikoliv bezvýznamnou, část. Netřeba přetěžovat lednici a pamatovat na skutečnost, že do nejnižších polic patří rychle se kazící potraviny.

Dalším faktorem je kvalita surovin. Ty, zakoupené v akci, nemusí nutně přestavovat nejlepší volbu. Zejména v případech, kdy hrozí expirace v nejbližších dnech. Kvalita by měla vítězit nad kvantitou. Pomoci s výběrem by mohlo značení formou loga kvality Klasa, Regionální potravina či BIO.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder