Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Po konzumaci ovčích sýrů ze Slovenska hrozí onemocnění klíšťovou encefalitidou

Ovčí a kozí sýr ze Slovenska může obsahovat klíšťovou encefalitidu. Na Slovensku bylo zaregistrováno už 32 osob s touto nemocí. Nákaza proběhla po konzumaci ovčích sýrů, které se vyrábějí z nepasterizovaného mléka.
Po konzumaci ovčích sýrů ze Slovenska hrozí onemocnění klíšťovou encefalitidou

Na Slovensku v Košicích probíhá lokální epidemie klíšťové encefalitidy, jejíchž onemocnění se už týká 32 lidí, kteří byli zaregistrováni. Většina osob, konkrétně 27 osob bylo hospitalizováno a u ostatních probíhá léčba ambulantně. Nákaza proběhla po konzumaci ovčích sýrů.

Dalších sedm případů hlásí Banská Bystrica, kde bylo zdrojem nákazy hned několik salaší. Podle veterinářů a hygieniků se může tímto virem nakazit také člověk, který zkonzumuje syrového (nepasterizovaného) mléka a výrobky z něj, pakliže bylo zvíře nakaženo.


Počet případů nemusí být konečný, jelikož inkubační doba onemocnění trvá obvykle 7 – 14 dní (rozpětí 2 – 28 dní) a tato celá doba ještě neuběhla.


Onemocnění klíšťovou encefalitidu se může projevovat vysokou teplotou, bolestmi hlavy či ztuhnutím šíje. Nemoc může také zanechat chronické následky.

Vir zasažený encefalitidou se zničí v mléce převařením už na 60 °C. V České republice se zákazníci nemusejí nákazou z ovčího sýru příliš obávat, jelikož je nepravděpodobné, že se zdravotně závadně výrobky na tuzemský trh dostanou. Na pozoru se ovšem musejí mít lidé, trávící dovolenou na Slovensku.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder