Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Pomazánka Bulharka obsahuje bakterie listerie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před nebezpečnou bakterií listeria v masné pomazánce.
Pomazánka Bulharka obsahuje bakterie listerie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje na svých webových stránkách spotřebitele, před pomazánkou. Zaměstnanci SZPI narazili při běžném preventivním odběru vzorku z lahůdek na nebezpečnou potravinu. Odebraný vzorek po laboratorním rozboru ukázal přítomnost bakterií Listeria v masné pomazánce s názvem Bulharka.


Jedná se o potravinu s názvem Bulharka - originál z hovězího masa, jejíž datum označení data minimální trvanlivosti je do 10. prosince tohoto roku. Výrobcem nebezpečné potraviny je společnost Svopex food cz.


Jako opatření inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít zmiňovanou potravinu doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali.


Inspekce zároveň ihned nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě. Výrobce dále do odvolání nesmí vyrábět typově podobné lahůdky. Jakmile bude prokázána nezávadnost surovin, které se používají pro jejich výrobu, bude provoz opět obnoven. Výsledky musejí být doloženy laboratorními rozbory, přičemž náklady ponese výrobce.


Inspekce s danou společností zahájí správní řízení o uložení výše pokuty.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder