Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Salmonela v salámu španělského výrobce

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před fermentovaným salámem fuet ze Španělska, s nejvyšší pravděpodobností obsahuje salmonelu.
Salmonela v salámu španělského výrobce

Konkrétně se jedná o salám Fuet Extra o hmotnosti 150 g, jehož výrobcem je Embutidos Solá, s. a. z Barcelony, datum minimální trvanlivosti 18. 10. 2020 – 4. 1. 2021.

O tom, že se závadný výrobek dostal na český trh, získala SVS informace od francouzských dozorových orgánů v souvislosti s výskytem salmonelózy u tamních spotřebitelů, kteří daný salám konzumovali.

Do České republiky dorazilo zhruba 19 000 balení této potenciálně nebezpečné potraviny. Ještě ve skladech se podařilo zajistit 7000 ks, nicméně více než 12 000 ks šlo do prodeje. Ze dvou míst určení (pozn. ve Středočeském a Jihočeském kraji), byly výrobky distribuovány ke značnému počtu dalších odběratelů, od nichž nyní příjemci zboží stahují.

Z šetření, které proběhlo u katalánského výrobce, vyplývá, že potenciálně zdravotně závadné jsou veškeré šarže, jež do Čech doputovaly do 4. září 2020 včetně. Výjimku by měla tvořit šarže s datem minimální trvanlivosti do 16. 1. 2021, u níž analýza ze strany španělských dozorových orgánů salmonelu neodhalila.

SVS nabádá zákazníky, kteří mají výše specifikovaný produkt doma, aby ho v žádném případě nekonzumovali. Vrátit jej mohou v místě, kde byl zakoupen.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder