Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

V kuřecím mase z Brazílie je salmonela

Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitelé před dalším kuřecím masem, ve kterém se nachází tyčinkové bakterie nazývané Salmonella. Tentokrát jde o masné produkty původem z Brazilie.
V kuřecím mase z Brazílie je salmonela

Státní veterinární správa (SVS) našla v hradecké prodejně Makro a ve skladu společnosti Bidfood z Velkého meziřící celkem dvě zásilky kuřecích řízků původem z jihoamerické země obsahující nebezpečné bakterie Salmonella. Veterináři nařídili zhruba tunu kuřecího masa zlikvidovat , a dalších pět tun stáhnout z oběhu.

Největší zpracovatel a vývozce kuřecího masa se právě nachází v Brazílii. Odsud putovalo maso nejčastěji do českých restaurací. Země nyní zažívá celosvětový skandál, kdy odsud proudilo několik let zkažené a chemicky upravované maso nejen do zemí Evropské unie (EU). Kvůli tomuto velkému skandálu se záměrně zkaženým masem, kdy místní firmy upláceli hygieniky omezila Evropská unie dovoz kuřecího a hovězího masa z Brazílie do Evropy.

Podle Státní veterinární správy se do České republiky z Brazílie dovezlo v loňském roce 1163 tun drůbežího masa. Agrární komora ČR proto volá po zákazu dovozu kuřecího masa z Brazílie.

Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje. Obě zásilky s nebezpečným masem jsou v současné době stahovány z oběhu. S oběma firmami bude zahájeno správní řízení o pokutě.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder