Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Vepřové maso z Lidlu obsahovalo salmonelu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) musela okamžitě z prodeje stáhnout vepřové mleté maso původem z Polska. Obsahuje nebezpečnou bakterii rodu Salmonella.
Vepřové maso z Lidlu obsahovalo salmonelu

Inspektoři v rámci průběžných intenzivních kontrol odhalili další vepřové maso se salmonelou. Jednalo se o půlkilogramové balení vepřového mletého masa s datem použitelnosti do 4. srpna nabízeného v chlazeném zařízení řetězce Lidl. Ten ve svém písemném prohlášení uvedl, že v případě řádné tepelné úpravě nehrozí spotřebiteli žádné riziko.

Výrobek původem z Polska se vzhledem k datu použitelnosti již v prodejní síti nenachází, nicméně SZPI doporučuje před případnou konzumací, aby potravinu nejedli. Řada lidí může mít vepřové mleté maso prodávané pod názvem Čerstvá porce v mraženém stavu stále doma. „Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv,“ zmínil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

SZPI informovala o nebezpečném výrobku polskou stranu, je pravděpodobné, že celý proces výroby přezkoumají.

Inspekce zahájila s obchodním řetězcem správní řízení o uložení sankce, přičemž i nadále bude pokračovat v intenzivních kontrolách tohoto segmentu.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder