Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Zmrazená versus sterilovaná zelenina

Statistiky ministerstva zemědělství ukazují, že loni vzrostla produkce zmrazené zeleniny. Naopak výroba sterilované zeleniny se upozadila. Obojí lze přičítat „covidové době“.
Zmrazená versus sterilovaná zelenina

V roce 2019 se vyrobilo 26 278 tun zmrazené zeleniny a směsí, loni činila celková produkce 28 955 tun, tedy cca o 10 % více. Tuzemská produkce sterilované zeleniny se pro změnu snížila z 60 144 tun v roce 2019 na 56 690 tun za rok 2020 (pozn. více jak polovinu přitom tvoří nakládané okurky).

„Loňský pokles produkce sterilované zeleniny, a naopak nárůst výroby zmrazené zeleniny připisujeme pandemii covidu-19, kvůli které byl několik měsíců omezený provoz gastronomických zařízení. Zmrazená zelenina má větší využití při domácím vaření, kterému se řada domácností věnovala vzhledem k zavřeným restauracím ve větší míře ve srovnání s dobou před začátkem pandemie. Naopak sterilovaná zelenina se více používá v gastronomických zařízeních," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Tento vývoj přináší určitá pozitiva. Proces výroby zmrazené zeleniny (pozn. ve srovnání se sterilovanou) je jednodušší a současně se jedná o šetrnější způsob úchovy nutričních hodnot.

Zvýšenou poptávku potvrzují také zpracovatelé. „Divize mrazené zeleniny společnosti Agro Jesenice může potvrdit nárůst zhruba o 20 až 25 procent," prohlásil její generální ředitel Josef Kubiš. Nejvyšší oblibě se podle něj těší špenát, hrášek, kukuřice, mrkev, kapusta, květák a paprika.

Výše popsaný trend zřejmě potrvá i nadále. Situace je však nyní stabilizovaná a další dramatické nárůsty se neočekávají. 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder