Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktuálně probíhá hlavní část vinobraní na jižní Moravě

Vinaři na jižní Moravě mají v těchto dnech napilno. První odhady zní, že výnos z vinohradů bude v letošním roce spíše průměrný. V části kraje obsahují hrozny více kyselin, především kyseliny jablečné. Na vině je počasí, zejména chladné noci na přelomu srpna a září.
Aktuálně probíhá hlavní část vinobraní na jižní Moravě

„Podle informací, které mám od vinařů, zatím kvalita hroznů vypadá velmi dobře, kyselinka je trochu vyšší, ale s tím se dá pracovat. Část hroznů navíc ještě visí na vinici a bude se vyvíjet,“ uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad (pozn. vrátí-li se slunečné počasí, existuje šance, že obsah kyselin samovolně trochu klesne).

Bilanci jednotlivých vinohradů ovlivňují lokální podmínky. Vinařství Vinium Velké Pavlovice na Břeclavsku považuje letošní výnos prozatím spíše za podprůměrný a obsah kyselin označuje jeho ředitel za problematický. „Bohužel hrozny často nemají požadované parametry, vyskytuje se vysoký obsah kyselin, mezi organickými dominuje jablečná kyselina, a i cukernatosti jsou o něco nižší v porovnání s běžným rokem na konci září,“ shrnul své poznatky provozně-výrobní ředitel Václav Osička.

Hlavní část vinobraní, ve srovnání s předchozími roky, nabrala téměř dva týdny zpoždění. Milovníci mladých a svatomartinských vín však mohou zůstat klidní. „Nebojím se, že by tento posun nějak ohrozil výrobu těchto vín, myslím, že se všechno stihne, a to i v dobré kvalitě,“ ubezpečuje spotřebitele Martin Chlad.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder