Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

I konzumace domácí zeleniny může vést k otravě

V nedávné době informovala média o ženě z Velké Británie, která skončila na pohotovosti kvůli otravě po pozření vlastnoručně vypěstované cukety. Na vině je méně známý toxin kukurbitacin.
I konzumace domácí zeleniny může vést k otravě

„Otravy cuketou jsou časté, ale ke smrti dochází pouze v opravdu extrémním případě. Pokud vím, známý je pouze jeden před několika lety v Německu,“ uvedl oborník z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Tomáš Moravec.

Za obtížemi stojí toxin kukurbitacin, který kromě cuket nalezneme také například v okurkách či dýních. Mnohaletým šlechtěním bývá hladina toxinu v rostlinách zpravidla nízká. K jejímu zvýšení ale může dojít třeba následkem stresu způsobeného suchem, horkem či škůdci.

Pozření závadné plodiny končí většinou střevními obtížemi, a jestliže není třeba hospitalizace, mnohdy se příčina otravy ani nezjistí. Varovat vás může hořká chuť, kterou má na svědomí právě vyšší obsah kukurbitacinu. „Problémem jsou rostliny ze zahrádky, protože k nim má člověk bližší vtah. Když si je sám vypěstuje od semínka, je ochoten přimhouřit oko nad tím, že třeba nechutná tak dobře,“ domnívá se Moravec. Naopak pokud by se nám něco nelíbilo na zelenině koupené v obchodě, vyhodili bychom ji bez větší lítosti.

Co dělat v případě otravy? Zpravidla se z ní zdravý člověk vzpamatuje během pár dní. Zapomínat by neměl na pravidelné doplňování tekutiny a po odeznění nejhorší fáze nasadit dietu v podobě suchých a netučných jídel. Při zhoršení příznaků lze zavolat na nonstop poradnu Toxikologického informačního centra nebo vyhledat lékaře.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder