Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Inspekce provedla kontrolu ledu v pohostinských zařízeních

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se i letos rozhodla pro kontrolu ledu, který provozovatelé v pohostinství využívají pro chlazení nápojů. Každý druhý vzorek v testování propadl.
Inspekce provedla kontrolu ledu v pohostinských zařízeních

V letošním roce inspektoři provedli kontrolu v restauracích, barech a pivnicích v Brně. Problém odhalili v polovině případů. Nejčastějším prohřeškem je, že led nevyhovuje hygienickým předpisům, přičemž hlavní příčinou se stává zanedbaná péče o výrobník. Dojde-li k takovému zjištění, kontroloři s okamžitou platností zakážou jeho další používání.

V devíti případech se v ledu prokázala přítomnost bakterie Escherichia coli nebo entrekoky. Tím došlo k porušení zdravotních norem. „Když v zařízení není požadovaná teplota, tak se bakterie přítomné ve vodě velice rychle namnoží a ani opětovným zmražením není bakterie odstraněna,“ uvádí mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Milan Šles z jihomoravské hygienické stanice tuto situaci dále rozvádí: „Když jsou v ledu bakterie, tak to určitě není v pořádku. Může dojít k ohrožení lidského zdraví. U oslabených jedinců určitě hrozí průjmy a zvracení a potom následná dehydratace.“

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder