Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Jádra meruněk představují fatální zdravotní riziko

Evropský úřad pro bezpečnost potravin hodnotil zdravotní rizika spojená s konzumací jader z meruněk, jak informuje internetový portál Ministerstva zemědělství bezpecnostpotravin.cz. Už pouhá tři malá syrová jádra v jedné porci mohou u konzumenta způsobit překročení bezpečného limitu.
Jádra meruněk představují fatální zdravotní riziko

Pakliže dospělý člověk zkonzumuje více než tři malá syrová jádra z pecky meruňky nebo polovinu jednoho velkého v jedné porci, může se tak vystavit překročení bezpečného množství. U batolat je riziko ještě větší, překročením bezpečného limitu je již při konzumaci jednoho malého jádra meruněk.

V jádrech meruněk se přirozeně nachází amygdalin, který se po konzumaci jader přeměňuje na kyanid. Kyanid může způsobit horečku, bolesti hlavy, nevolnost, bolesti kloubů, nespavost, žízeň, nervozitu i klesající krevní tlak. V nejhorších případech může vyvolat i otravu.

Jak dokazují studie, dávka 0,5 - 3,5 miligramů (mg) kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti může být smrtelná.

Bezpečný stupeň pro jednorázovou expozici (známou jako akutní referenční dávka ARfD) stanovil věděcký úřad EFSA pro kontaminanty (CONTAM) na 20 mikrogramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti, což přestavuje 25 krát nižší než nahlášená nejnižší smrtelná dávka.

Na základě těchto poznatků odborníci odhadují, že dospělí může zkonzumovat tři malá meruňková jádra (370 mg), aniž by překročili akutní referenční dávku. U batolat by se jednalo o množství 60 mg, což odpovídá asi polovině jednoho malého jádra meruněk.


Meruňky samotné nepředstavují zdravotní riziko pro spotřebitele, jelikož jádro není pecka. Díky tvrdé skořápce pecky nepřichází jádro vůbec do styku s meruňkovým plodem.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder