Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Jak se dnes stravují děti ve školních jídelnách

Česká školní inspekce v loňském roce zjišťovala kvalitu a možnost výběru při stravování ve školních jídelnách. Výsledkem je konstatování, že kvalita jde kupředu, nicméně výběr pokulhává.
Jak se dnes stravují děti ve školních jídelnách

Bezpochyby pozitivní skutečností je, že při nákupu potravin už nehraje cena hlavní roli. Inspekce porovnávala stanoviska různých typů zařízení. U těch, které pokrmy kompletně připravují a vydávají, je kvalita prioritou pro 24%. V případě vývařoven, které jídlo vyrábí a poté rozváží, je to celých 30%. Nejvíce zaměřené na kvalitu jsou samostatné kuchyně, které jsou se školou svázány smluvně, a to ze 44%. Jen 3% stále považují cenu za hlavní kritérium. Ekonomická stránka věci snahu o zlepšení stravování lehce nabourává a nelze ji brát na lehkou váhu. Nicméně v dnešní době už většina institucí dokáže najít vyvážený poměr mezi cenou a kvalitou.

S možností volby pokrmu je to složitější. Výsledky ukazují, že ve čtyřech z pěti školských stravovacích zařízení se nabízí pouze jedno hlavní jídlo denně. Může se tedy stát, že ho žáci potom vůbec nejedí. Toto nelze dávat za vinu případné neochotě kuchařek. Ty, v rámci zajištění vyvážené stravy, musí dodržovat požadavky tzv. spotřebního koše. Spotřební koš určuje nutriční složení stravy na měsíc. Pokud by se připravovalo více jídel, bylo by velmi složité dohlídnout na to, aby každé dítě konzumovalo pravidelně stejné množství masa, ovoce, mléčných výrobků, atp. Mimoškolská zařízení ze tří čtvrtin dodávají dva a více různých hlavních jídel.

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder