Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kvalita vepřového masa v Čechách roste

České vepřové maso neobsahuje žádné zbytky antibiotik a hormonů, za pět let klesla jejich spotřeba o čtvrtinu.
Kvalita vepřového masa v Čechách roste

Informace o tom, že vepřové maso je plné hormonů a antibiok už jsou pasé. Kvalita vepřového masa se začala zlepšovat již před lety díky změně Zákona o veterinární péči, který začal užívání těchto látek zásadním způsobem regulovat. V rozmezí let 2010 až 2015 čeští chovatelé prasat snížili spotřebu antibiotik o 27,8% a současně se přestaly používat hormony pro urychlení růstu.

Ministr zemědělství pan Marian Jurečka objasňuje, že: „Pro české chovatele prasat platí přísné podmínky k provozování chovu. Každé zvíře musí být pod veterinárním dozorem a chovatel musí evidovat podání všech léčiv. Kromě toho je kontrolováno, v jakých podmínkách prasata žijí, zda mají dostatek prostoru.“

Česká republika je na předních místech zemí EU, které uplatňují přísnou antibiotickou politiku, kdy léky již nelze podávat jako prevenci, ale až při prokázání nemoci. I díky tomu u nás nadále spotřeba antibiotik u prasat chovaných k výrobě postravin klesá. „Kvalitu tuzemských chovatelů prasat potvrzuje skutečnost, že v českém vepřovém mase nebyla doposud nalezena žádná zakázaná látka, jako jsou antibiotika, hormony či dioxiny. I proto by měl každý z nás kupovat maso pocházející právě z tuzemského chovu,“ dodává předseda Svazu chovatelů prasat Josef Luka.

Ministerstvo zemědělství podporuje ozdravování chovů prasat. V roce 2016 vyplatilo chovatelům prasat dva mimořádné kompenzační balíčky. Z finančních zdrojů EU v programu Rozvoje venkova na roky 2014-2020 se vyplácí investice do staveb a technologií a zlepšení životních podmínek prasat. Další finanční prostředky lze získat z programu Zemědělec.

Díky kvalitě vepřovéhých produuktů z českých chovů stoupla jak výroby tak i jeho vývoz. Pro srovnání v roce 2015 byla ceková výroba vepřového masa 309,8 tisíc tun živé hmotnosti a v roce 2016 už to bylo 310,5 tisíc tun živé hmotnosti. Vývoz meziročně narostl o 8,3%. V letošním roce očekáváme stabilní vývoj.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder