Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Kvůli nepřijatelným podmínkám uzavřela potravinářská inspekce v letošním roce již 129 provozoven

Závažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.
Kvůli nepřijatelným podmínkám uzavřela potravinářská inspekce v letošním roce již 129 provozoven

Závažné nedostatky v oblasti dodržování potravinářského práva, které vykazují výsledky kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, jsou důvodem k uzavírání provozoven napříč celou Českou republikou.

V období od 1. ledna do 30. září letošního roku inspektoři uzavřeli 5 velkoobchodních provozu, 15 výrobních provozů, 64maloobchodních prodejen, 44 provozoven společného stravování a 1 internetový obchod. O jaké konkrétní provozovny se jedná a jaké prohřešky u nich byly objeveny, se můžete informovat na internetovém portálu Potraviny na pranýři v sekci „Provozovny“.

Souhrnně mezi nejčastější důvody k jejich uzavření patří nesprávné skladování potravin, špatné hygienické podmínky, poškození a plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, nulový přístup ke zdroji teplé vody pro řádné čištění výčepního skla, neakceptovatelný stav toalet, výskyt škůdců a s ním spojené okusy na skladovaných zásobách či trus v jejich blízkosti.

Zjistí-li inspektoři při kontrole nepřijatelné hygienické podmínky, uloží na místě zákaz užívání prostor a přikáží provozovateli odstranit zjištěné nedostatky. Provozovna může opět zahájit svou činnost až po následné kontrole, kde inspektoři prošetří, zda byl podnik uveden do souladu s požadavky zákona. Zároveň je zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder