Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Maso z domácí porážky už potěší více lidí

Podle současné právní úpravy se nesmějí produkty z domácí zabíjačky dále distribuovat mimo domácnost, kde se porážka koná. Například restaurace musí maso zakoupit v obchodu, i když ho mají plný mrazák, jelikož nemohou maso z domácí porážky spotřebovat.
Maso z domácí porážky už potěší více lidí

Ekologický zemědělec a zároveň prezident Společnosti mladých agrárníků ČR Petr Mahr společně s dalšími provozovateli naráží na veterinární zákon.

V dohledné době by se současná podoba veterinárního zákona měla změnit. V případě distribuce produktů z domácí porážky by měl být k chovatelům prasat a skotu přívětivější. „Nově bude možné obdarovat produkty ze zabijačky i osoby blízké," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Změna se rozšíří na větší okruh lidí, kteří doposud s tímto problémem bojovali. Nově by si mohli hosté například na svatbách pochutnat na zabíjačkových specialitách. Novelu by měla do konce roku projednat vláda.

Současná podoba zákona bez jakéhokoliv hlášení lidem nezakazuje v domácím prostředí porazit prase a následně ho doma i zkonzumovat. V případě skotu mohou chovatelé od roku 2012 po nahlášení veterinární správě provádět porážku i doma, ovšem nesmí být starší než dva roky. Podmíněno je to tím, že se dané výrobky nesmějí dostat mimo domácnost.

V případě, že by prošla zamýšlená právní úprava, mohl by chovatel svými produkty obdarovat širší okruh lidí. Pod záštitou „osoba blízká" s trochou nadsázky by se dalo říci, že se tak schová celá vesnice. To je důvodem proč se případná změna nelíbí Českému svazu zpracovatelů masa. Obávají se rozšíření černého trhu s masem a v rozvolněných podmínkách vidí nebezpečí šíření nekontrolovaného a závadného masa.

V návrzích na změnu veterinárního zákona by mohl chovatel nově porazit pět kusů za rok bez omezení věku skotu. „U pěti kusů jsou to dvě a půl tuny. Ukažte mi rodinu, která by to zkonzumovala," uvedl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Obává se, že maso skončí na černém trhu, jelikož zbylé maso chovatelé určitě nepovezou na zlikvidování do kafilérie.

Český svaz zpracovatelů masa by nejraději porážku skotu zrušil úplně. Proti rozšíření domácí porážky na dvouletý skot se vyjadřoval v připomínkovém řízení i k současné zamýšlené úpravě. V praxi se veterináři s černým obchodem masa nesetkávají. Nejčastějším problémem je nelegální porážka zvířete a následná distribuce výrobků, což z pohledu legislativy znamená provozování neschválených jatek," zmínil pro Agrární portál mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

V případě porušení pravidel pro domácí porážku se mohou chovatelé vystavit pokutě až do výše deseti tisíc korun.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder