Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Na Moravě nařídila inspekce likvidaci falešného vína

Při kontrole provozovny v Dolních Bojanovicích v okrese Hodonín inspektoři na základě laboratorních testů odhalili víno s přídavkem vody 84%. Zároveň byl tento vzorek uměle přislazen.
Na Moravě nařídila inspekce likvidaci falešného vína

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se po novele zákona o vinohradnictví a vinařství, jež vstoupila v platnost loni, hojně věnuje kontrolám výroby vína a vinařských produktů a ostatním fázím, které končí uvedením výrobků na trh. Zmiňovaná úprava zákonu přinesla mimo jiné povinnou ochrannou lhůtu deseti dnů od nahlášení přijetí vína ze zahraničí, během které musí zůstat víno v provozovně příjemce. Právě v této době provedli kontroloři odebrání vzorku z 50l KEG sudu v provozovně společnosti DAJOZ s.r.o. Jednalo se o bíle, polosladké víno odrůdy Pálava, jehož výrobcem je Juraj Uhlár a zemí původu Slovensko. V laboratoři byl zjištěn přídavek 84% vody a 28,6 gramů sacharózy na jeden litr. Oboje se řadí k nepovoleným enologickým postupům, proto inspekce nařídila likvidaci dané šarže.

Informace bude vloženo do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS a kontrolovanou osobu čeká správní řízení o uložení pokuty.

 

 

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder