Od ledna 2026 se změní podmínky pro skladování vajec

V tuzemské vyhlášce o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich byla zakotvena povinnost uchovávat a přepravovat vejce při teplotě maximálně 18 °C. Nikde jinde v Evropě takováto regulace takováto regulace neplatí, takže čeští producenti a obchodníci měli kvůli nutnosti chlazení vajec podstatně vyšší náklady než jejich zahraniční konkurence. „Vyšší náklady se samozřejmě promítají do cen a zejména v době, kdy patří energie v Česku mezi ty nejdražší v Evropě, to výrazně zhoršuje konkurenceschopnost českých producentů vajec,“ upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Dlouhodobé úsilí Českomoravské drůbežářské unie a Svazu obchodu a cestovního ruchu vedlo k úpravě vyhlášky, která sjednocuje pravidla se standardy platnými ve většině evropských zemí. Nová úprava vstoupí v účinnost 1. ledna 2026 a umožní uchovávání vajec při nekolísavé teplotě do 24 °C. Tím se zjednoduší jejich produkce i logistika, sníží náklady a omezí potravinové ztráty. „Prosazení této změny ukazuje, že když dodavatelé a obchod táhnou za jeden provaz, je možné prosadit smysluplné a efektivní úpravy, které pomáhají celému sektoru i spotřebitelům,“ prohlásil Prouza.
Důležitou součástí dohody je i výjimka umožňující využití stávajících obalů s původním označením teploty. „Výrobci objednávají obaly ve velkých objemech a bez vyjednané výjimky na jejich použití by museli miliony obalů vyhodit,“ vysvětlil Prouza.
I když se jedná o velký krok správným směrem, českou legislativu stále svazují mnohé zbytečné regulace. Nová vláda by proto měla být při jejich rušení podstatně razantnější.