Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Sklizeň ovoce vzrostla o 24 procent, rekordní rok měly hrušky

Minulý roky byl rokem hojnosti v oblasti pěstování ovoce. Mimořádné sucho se na rekordním sběru hrušek a jablek nepodepsalo. Nedostatek vláhy se projevil pouze nižší kvalitou. Výrazně menší plody se využily pro zpracování moštů a další průmyslové zpracování. V oblasti ovocnářství se v novodobé historii urodilo nejvíce hrušek.
Sklizeň ovoce vzrostla o 24 procent, rekordní rok měly hrušky

V České republice se v loňském roce podařilo sklidit na 188 462 tun ovoce. Její sklizeň vzrostla o 24 procent a byla tak nejvyšší od roku 2006. Na Ovocnářském dni konaném před několika dny to zmínil předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, píše o tom zpravodajský portál Aktuálně.cz.

Dobrý základ pro hojnou úrodu položily ideální vegetační podmínky na jaře, jelikož se nedostavily tradiční jarní mrazíky. Také bylo méně škod způsobených krupobitím.

Mimořádné loňské sucho se na objemu množství úrody nijak negativně nepodepsalo. Nedostatek vláhy se projevil sníženou kvalitou produktů a také se urodilo výrazně plodů menších, které skončilo v moštech a jiném průmyslovém zpracování. Meziročně vyšší sklizeň zaznamenaly všechny ovocné druhy. Nejvíce se však v loňském roce urodilo hrušek.

Také peckovinám se v loňském roce dařilo. Třešně, višně, meruňky i broskve dozrávají dříve, a tak je nastávající sucha nezasáhla. Díky dobrým podmínkám tak ovocnáři v loňském roce zaznamenali nárůst sklizně.

Jablka jsou v tuzemsku hlavním pěstovaným ovocnářským druhem. Sucha nejvíce ovlivnila růst jablek, ačkoliv byla v hojném množství, plody byly drobné. Více než polovina úrody tak skončila na výrobu moštu. Jejich sklizeň přesto meziročně vzrostla o 19 procent na 155 640 tun a patřila k největším za posledních sedm let.

"Cena jablek na zpracování je zhruba třetinová až čtvrtinová než cena konzumních, takže to bude mít vliv do hospodaření podniků," zmínil Ludvík pro portál Aktuálně.cz.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder