Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Stravování v době pandemie

Rok 2021 z pohledu pražských restaurací, hospod a barů nebyl zrovna ideální. Obyvatelé Prahy se k jejich návštěvám vrátili jen částečně. Nejvyšší přízně se restaurace těšily v létě, naopak první polovina roku a podzim se nesly v duchu citelných výpadků.
Stravování v době pandemie

„Čeká nás asi další složitá zima, a to nejen pro provozovatele stravovacích služeb, ale i pro ubytovací zařízení a další návazné služby,“ domnívá se prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Statistiky firmy Data Servis – informace s.r.o. hovoří jasně. V roce 2020 se tržby v daném sektoru propadly o více než 70 % v porovnání s rokem předchozím. A ani letos se výrazného zlepšení zřejmě nedočkáme. Největší dopad měly restrikce na bary a noční podniky, kde se tržby od začátku pandemie propadly o 75 %, naopak nejméně se situace dotkla fast foodů, jež zaznamenaly „pouze“ 37 % snížení tržeb (pozn. u restaurací se jedná v průměru o 60 % pokles).

Pro restaurace, zejména v Praze, je stěžejní polední stravování, které upozadil home office. Večerní provoz je pak mnohde spjatý se zahraničními turisty, resp. cestovním ruchem, který se však nepodařilo plně obnovit. Vyjma přízně zákazníků lze v dnešní době za nutnost k přežití stravovacích podniků označit zajištění rozvozu pokrmů, komunikaci (web, sociální sítě) a možnost bezhotovostní platby.

Zásadně se změnilo i chování zákazníků. Panuje všeobecná obava z hrozící nákazy a z průzkumu vyplývá, že až 65 % lidí vidí v domácím setkávání s přáteli plnohodnotnou či alespoň částečnou náhradu návštěvy restaurace, kavárny nebo baru. „To je velmi negativní trend pro restaurace, se kterým se budou muset ještě postupem času vyrovnat a přesvědčit své hosty, že setkání v příjemné atmosféře restaurací je větším zážitkem než doma v bytě nebo na zahradě,“ prohlásil Stárek.

Provozovatelé restaurací a hospod v Praze se upínají k návratu cizinců. Umožní-li to epidemická situace, může se poštěstit a vrátí se také firemní klientela. „Počátek roku je ale pro restaurace v Praze bez turistů velmi těžký. Věříme, že se koncem zimy a počátkem jara vše opět začne vracet do normální situace. Dá se také očekávat, že přibude lidí s očkováním a nebude důvod k dalšímu omezování služeb. Praha je stále velmi atraktivní destinací a má své místo na mapě cestovního ruchu,“ říká závěrem Stárek.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder