Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Žofínské fórum: Kvalita potravin, konkurenceschopnost, české potraviny

Na Žofínském fóru ministr zemědělství Marian Jurečka podpořil prodej tuzemských potravin. České potraviny v obchodech musí být skutečně české a zákazníci musí vědět, co kupují.
Žofínské fórum: Kvalita potravin, konkurenceschopnost, české potraviny

Na Žofínském fóru hovořil ministr Marian Jurečka na témata kvalita potravin, konkurenceschopnost českých výrobců a přiměřená potravinová soběstačnost. Také poukázal na nerovnocenné postavení dodavatelů při vyjednávání s maloobchodními řetězci, kteří zneužívají svého dominantního postavení na trhu. V neposlední řadě také hovořil o českých potravinách v obchodech a jejich označování. Zákazníci by měli jasně vědět co kupují.

„Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ prohlásil na Žofínském fóru Jurečka.


Tématem také bylo postavení zemědělců v potravinovém řetězci, které se zlepšilo. Obchodní řetězce se totiž vůči dodavatelům ve většině případech chovají neeticky. Více než čtyři pětiny dodavatelů si nejčastěji stěžují na to, že vztahy nejsou v mnoha rovinách férové a že setkali s některou z nekalých obchodních praktik ze strany maloobchodních řetězců.


Jako další téma, které zaznělo na Žofínském fóru byla Strategie MZe s výhledem do roku 2030, potravinová soběstačnost nebo zda jsou privátní značky z řetězců v porovnání s výrovky uváděny na trh stejné kvality.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder