Dva „bezlepkové“ pokrmy obsahovaly lepek
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) do svých kontrol zahrnula sortiment potravin a pokrmů, u kterých naleznete tvrzení „bez lepku“ či „nízký obsah lepku“. Do akreditované laboratoře putovalo 21 vzorků balených potravin, 7 vzorků nebalených potravin a 7 vzorků pokrmů.
Jednotlivé vzorky odebrali inspektoři ve velkoskladech, maloobchodní síti a v restauracích. Značení „bez lepku“ lze použít jen v případě, že daná potravina/pokrm neobsahuje více jak 20 mg/kg lepku. U spojení „nízký obsah lepku“ činí hraniční tolerovaná hodnota přítomnosti lepku 100 mg/kg.
Jako nevyhovující vyhodnotila analýza následující dva pokrmy:
- Fazolky s panýrem ve smetanové omáčce - ty byly odebrány v provozovně Ladislav Paldus, "Vege bistro" v Plzni. V pokrmu označeném jako „bezlepek“ laboratorní rozbor odhalil přítomnost lepku v koncentraci 70,9 mg/kg, což několikanásobně překračuje maximální povolené množství pro užití tvrzení „bez lepku“.
- BEJKN & ČÍZ v bezlepkovém pečivu - odebrán v provozovně UScatering s.r.o., "BEJZMENT“ v Praze, nacházel se v sekci „Jsi celiak? Dej si burger nebo sendvič do bezlepkového pečiva“. Laboratorní rozbor v celkovém pokrmu zjistil 36,1 mg/kg lepku. V samostatně hodnoceném vzorku bezlepkového pečiva se pak hodnota lepku vyšplhala dokonce na 105 mg/kg. I v tomto případě tedy došlo k několikanásobnému překroční maximálního povoleného limitu pro možnost označení „bez lepku“.
Kontrolované osoby nyní čeká správní řízení o uložení sankce.