Všechny aktuality

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s pracovníky Celního úradu pro Středočeský kraj zadržela zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) z Íránu. Laboratoř v nich odhalila zhruba pětinásobné překročení maximálních limitů aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2.

V druhé polovině března uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění u spotřebitelů starších 15 let průzkum s ohledem na vliv potravin na životní prostředí a postoje k obalovým materiálům. Zúčastnilo se ho 1037 respondentů. Z výsledků mj. vyplývá, že vlastní tašku k nákupu používá 9 z 10 Čechů nebo že u pokladny stále vítězí cena.

Přestože změna tzv. stravovacího koše začne platit dle plánu v září tohoto roku, školy se k ní nebudou muset ještě rok přihlásit. Inovovat své jídelníčky dobrovolně samozřejmě smí.

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu, díky které se budou moci vejce skladovat v prostorách s teplotou až 24 stupňů Celsia (pozn. o 6 stupňů Celsia více oproti současnosti). Stejné teploty skladování pak budou platit i pro dodavatele a producenty. Obchodníci si změny pochvalují, drůbežáři by byli raději za úplnou absenci teplotní hranice, jako je tomu u ostatních evropských zemích.

Po tříletém období nejistoty v pekařském oboru se trh stabilizoval. Lidé už při nákupu nehledí pouze na cenu, ale upřednostňují kvalitu. Klasický konzumní chléb ustupuje, zákazníci častěji volí poctivě připravené řemeslné pečivo.

V Královéhradeckém kraji včera odstartovala sezona samosběru jahod. První otevřenou plantáž bylo možné navštívit ve Lhotě pod Libčany. Lidí přišlo tolik, že po pár minutách zemědělci museli další sběrače odmítat. Jahod se letos kvůli mrazům totiž urodilo málo.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v loňském roce provedla dohromady 50 059 vstupů v rámci úředních kontrol a mj. uložila sankce ve výši bezmála 190 milionů Kč.

Výrobci si od července připlatí za recyklaci obalů. Přestože se zákonodárci snažili zvýšení poplatků zbrzdit, Sněmovna to nestihla včas vyřešit. Kritikou nešetří potravináři ani obchodníci.

Před pár lety v Brně vznikl nenápadný studentský projekt, dnes je z něj iniciativa s evropským přesahem a mimořádným růstem. Mluvíme o platformě Nesnězeno, jež propojuje kavárny, restaurace a další stravovací provozy s lidmi, kteří jsou ochotni zachránit kvalitní, nicméně nadbytečné jídlo.

Z jarního kola soutěže AWC Vienna, které se koná v hlavním městě Rakouska, si vinaři z Čech a Moravy přivezli 32 zlatých a 56 stříbrných medailí. Ve hře přitom bylo 4500 vín od 1400 výrobců z 39 zemí světa.