Všechny aktuality

Zákazníci už nějaký čas řeší drahotu potravin v tuzemských obchodech. Zastropování cen, po kterém sáhli např. naši slovenští sousedé, se však prozatím nechystá. Obchodníci nemají důvod, slevové akce drží hladinu cen relativně nízko.

Údaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.

Za posledních 10 let vzrostla spotřeba sýrů v České republice o 1,5 kg na současných 14,4 kg sýra na osobu za rok.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se každoročně zabývá kontrolou reziduí pesticidů v potravinách. Nejnižší podíl potravin s nadlimitním množstvím či přítomností nepovolených pesticidů rozbory ukázaly u potravin z České republiky (ČR) a Evropské unie (EU).

Akce Suchej únor spočívá v nulové konzumaci alkoholických nápojů po celý měsíc. Zájem o tento druh sortimentu však nikterak výrazně neklesl. U části prodejců letos poptávka naopak o něco vzrostla, ukázaly informace, které poskytli oslovení prodejci.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila kuřecí maso kontaminované bakteriemi rodu Salmonella.

Tuzemští vinaři slaví další úspěch. Z mezinárodní soutěže Texas International Wine Competition, kde se sešla konkurence 1000 vzorků ze 13 zemí světa, si přivezli 14 velkých zlatých a 60 zlatých medailí. Zaujala především bílá vína a sekt.

Většina spotřebitelů volí klasické „bílé“ pečivo z pšeničné mouky, přestože na trhu je dostupný také značný sortiment výrobků z žitné mouky, která lidskému organismu nabízí mnoho pozitiv.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) upozorňuje podniky, profesní svazy a sdružení v oblasti prodeje potravinářských a zemědělských produktů, že zveřejňování informací o budoucím cenovém vývoji může být považováno za porušení pravidel hospodářské soutěže.

Snížení výroby masa ve 4. čtvrtletí 2022 pokračoval. U hovězího masa činil meziroční pokles 6,7 %, u vepřového 7,5 % a u drůbežího o 8,4 %. Ceny výrobců jatečných zvířat nicméně oproti roku 2021 vzrostly.