Japonsko obnovilo dovoz vepřové masa z České republiky

Povolení pro vývoz vepřového masa a výrobků z něj do Japonska jsme získali v roce 2013. K jeho pozastavení vlivem výskytu AMP na našem území došlo v roce 2017. Přestože Světová organizace pro zdraví zvířat nás jako zemi prostou AMP uznala již v roce 2019, japonské úřady (pozn. konkrétně Úřad pro bezpečnost potravin MAFF) povolení exportu výše zmíněného sortimentu ještě přezkoumávaly. Nakonec, díky spolupráci Státní veterinární správy ČR a zemědělské diplomatky v Tokiu, vše dospělo do zdárného konce.
Česká republika se tak znovu ocitla na seznamu třiceti zemí světa, které mají povolení vývozu tohoto zboží do Japonska.
Nejoblíbenějším druhem masa v Japonsku je právě vepřové, přestože jeho roční spotřeba 20,5 kg na osobu nedosahuje ani z poloviny té naší (43 kg!). Mezi přední vývozce vepřového masa do Japonska patří se 36 % Evropská unie (především Dánsko, Španělsko, Francie a Itálie), dále pak USA (26 %) a Kanada (24 %). Potenciál pro zahraniční dodavatele roste, neboť strukturální změny v japonském zemědělství zapříčinily postupný pokles domácí produkce.