Od ledna 2026 se změní podmínky pro skladování vajec

V tuzemské vyhlášce o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich byla zakotvena povinnost uchovávat a přepravovat vejce při teplotě maximálně 18 °C. Nikde jinde v Evropě takováto regulace takováto regulace neplatí, takže čeští producenti a obchodníci měli kvůli nutnosti chlazení vajec podstatně vyšší náklady než jejich zahraniční konkurence. „Vyšší náklady se samozřejmě promítají do cen a zejména v době, kdy patří energie v Česku mezi ty nejdražší v Evropě, to výrazně zhoršuje konkurenceschopnost českých producentů vajec,“ upozorňuje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.
Dlouhodobé úsilí Českomoravské drůbežářské unie a Svazu obchodu a cestovního ruchu vedlo k úpravě vyhlášky, která sjednocuje pravidla se standardy platnými ve většině evropských zemí. Nová úprava vstoupí v účinnost 1. ledna 2026 a umožní uchovávání vajec při nekolísavé teplotě do 24 °C. Tím se zjednoduší jejich produkce i logistika, sníží náklady a omezí potravinové ztráty. „Prosazení této změny ukazuje, že když dodavatelé a obchod táhnou za jeden provaz, je možné prosadit smysluplné a efektivní úpravy, které pomáhají celému sektoru i spotřebitelům,“ prohlásil Prouza.
Důležitou součástí dohody je i výjimka umožňující využití stávajících obalů s původním označením teploty. „Výrobci objednávají obaly ve velkých objemech a bez vyjednané výjimky na jejich použití by museli miliony obalů vyhodit,“ vysvětlil Prouza.
I když se jedná o velký krok správným směrem, českou legislativu stále svazují mnohé zbytečné regulace. Nová vláda by proto měla být při jejich rušení podstatně razantnější.


EU znovu zvažuje daň na sladkosti. Výrobci protestují
Téměř 400 kg potravin neznámého původu v pražském řeznictví
Ceny vánočních kolekcí i letos překvapují – a ne v dobrém


