Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Obsah vaječného žloutku ve vaječném likéru

Dobrý den, chtěla bych vědět, která vyhláška nebo prováděcí nařízení, zákon.... uvádějí, že u vaječného likérů musí být ve složení uvedeno přesně v % obsah vaj. žloutku. Někteří výrobci ho uvádějí, jiní ne. Děkuji.


Označování

QSL odpovídá

podle čl.22 nař. 1169/2011 EU je stanoveno:

Článek 22

Uvádění údajů o množství složek

1. Množství složky nebo skupiny složek použité při výrobě nebo přípravě potraviny se uvede, pokud je dotčená složka nebo skupina složek:

a) uvedena v názvu potraviny nebo ji spotřebitelé s tímto názvem obvykle spojují; ▼C1

b) v označení zdůrazněna slovy, vyobrazením nebo grafickým znázorněním, nebo; ▼B

c) důležitá pro charakterizaci potraviny a pro její odlišení od výrobků, s nimiž by mohla být zaměněna kvůli svému názvu nebo vzhledu.

Další upřesňující pravidla jsou v Příloze VIII uvedeného nařízení 1169


Množství složky se mj. nevyžaduje podle čl.1

b) pokud zvláštní předpisy Unie přesně stanoví množství složky nebo skupiny složek, aniž by stanovily jeho uvádění na etiketě

V tomto případě min. obsah vajec v likéru stanoví nařízení 110/2008 EU Příloha II

41. Vaječný likér nebo advocaat nebo avocat nebo advokat

a) Vaječný likér nebo advocaat nebo avocat nebo advokat je aromatizovaná nebo nearomatizovaná lihovina získaná z lihu zemědělského původu, destilátu nebo pálenky, jejichž složkami jsou jakostní vaječný žloutek, vaječný bílek a cukr nebo med. Obsah cukru nebo medu musí být nejméně 150 g na litr, vyjádřeno v invertním cukru. Obsah čistého vaječného žloutku musí být nejméně 140 g na litr konečného výrobku.

Závěr: obsah vajec na obale likéru být nemusí, vyznačení % podílu vajec je "jistější" varianta (záleží na posuzovateli).

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder