Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Češi díky vyhozenému jídlu přijdou ročně o tisíce korun, více plýtvají mladí

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.
Češi díky vyhozenému jídlu přijdou ročně o tisíce korun, více plýtvají mladí

Z průzkumu také vyplývá, že nejčastěji plýtvají lidé ve věku 18–26 let. Více jak polovina z nich vyhazuje potraviny minimálně 1x týdně. „Časté vyhazování potravin u nejmladší generace vidíme jako důsledek studentského života, single domácností nebo nedostatku zkušeností s plánováním a chodem domácnosti,“ prohlásil zakladatel a ředitel Nesnězena Jakub Henni.

Přestože frekvence vyhazování je u generace ve věku 36 až 44 let, vynaloží za potraviny, které skončí v odpadu, nejvíce peněz. „Zatímco mladí lidé plýtvají častěji, u lidí ve věku kolem čtyřicítky vidíme, že ačkoliv vyhazují jídlo méně často, dopady jsou finančně výraznější. Je to věková skupina, která si zkrátka může dovolit utrácet více a také častěji žije v domácnosti, která má více členů, takže může vyprodukovat i větší množství nespotřebovaných potravin,“ domnívá se Henni.

Nejlépe si s ohledem na plýtvání vede věková kategorie 54 až 65 let (mj. se k týdenní zkušenosti s nespotřebovanými potravinami přihlásilo pouze, v porovnání s nejmladší skupinou, 16 %).

Dle průzkumu zaplatí česká domácnost měsíčně za jídlo v průměru 8 236 Kč. Bezmála od dvou třetin dotázaných zaznělo, že jídlo nejčastěji končí v odpadkovém koši, protože se kazí. Třetina jako důvod jmenovala konec data spotřeby. Cca čtvrtina lidí nakoupila potravin více, než byli schopni zkonzumovat a 16 % přiznalo, že jim zkrátka nechutnaly. K dalším příčinám plýtvání patří nedostatečné plánování vaření a omezené znalosti o tom, jak zbytky potravin smysluplně využít.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder