Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Europoslanci vymezili, co lze považovat za maso

Podle nového nařízení, které schválil Evropský parlament, se výrazem „maso“ budou moci označovat pouze produkty pocházející z původně živých zvířat. Účinnost opatření se očekává od příštího roku po schválení Radou EU.
Europoslanci vymezili, co lze považovat za maso

Dle nového znění jsou za maso považovány všechny jedlé části zvířat, včetně krve a vnitřností. Výrazy jako „steak“, „řízek“, „klobása“, „burger“ či „hamburger“, ale také „vaječný žloutek“ a „vaječný bílek“, budou smět nést pouze produkty, které tyto složky skutečně obsahují. Použití těchto označení pro rostlinné alternativy nebo výrobky z buněčných kultur se nově zakazuje.

Ministerstvo zemědělství sjednocení standardů kvituje. „V současné době jsou v jednotlivých členských státech přístupy k označování masa a masných výrobků roztříštěné a nejednotné. Je tedy vhodné, aby k označování produktů přistupovala celá EU stejně, což by prospělo jednotnému trhu i jasnému informování spotřebitelů,“ prohlásila zastupující mluvčí resortu Karla Mráčková.

Pozitivně tento krok vnímá také Potravinářská komora ČR. „Nejednoznačné výklady ohrožovaly důvěru spotřebitelů a komplikovaly dohled nad potravinovým trhem. Návrh proto vítáme jako klíčový krok k větší srozumitelnosti a ochraně základních principů označování potravin,“ zmínil její mluvčí Marek Zemánek. Současně připomněl, že podobné neduhy se týkají celé řady potravin živočišného původu – medu, ryb atd. Podle něj má nařízení zejména posílit transparentnost a rovné podmínky na trhu, nikoli měnit chování spotřebitelů.

Opačný postoj zaujímá Asociace soukromého zemědělství ČR. „Je třeba to nechat na zákaznících, nedělat z nich nesvéprávné lidi. Pojmy jsou mezi nimi nyní nějakým způsobem zavedené, tak proč to nerespektovat?“ uvedl její místopředseda Jan Štefl, podle nějž je definice masa zbytečná.

K jeho názoru se přiklání i generální ředitel producenta kultivovaného masa BeneMeat Roman Kříž, který říká: „Spotřebitelé jsou svéprávní. Pamatujeme zákaz názvů jako “tuzemský rum” nebo “pomazánkové máslo”, které rovněž nikoho nemátly, zákaz nijak nepřispěl k větší ochraně spotřebitelů, pouze k extra nákladům výrobců.“

O tom, že v evropském zemědělství je třeba řešit závažnější témata, je přesvědčená také předsedkyně zemědělského výboru europarlamentu Veronika Vrecionová. Nicméně návrh na vymezení pojmu „maso“ podpořila „Masné názvy, například řízek či steak, mají patřit výrobkům s masem. Rostlinné alternativy ať jsou označeny jasně a pravdivě. Je to ochrana spotřebitele i férové soutěže,“ konstatovala.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder