Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stoupl

V loňském roce došlo k výraznému zvýšení uzavření provozoven než tomu bylo v roce 2014. V roce 2015 Státní zemědělská a potravinářská inspekce přerušila provoz dvě stě podnikům, jelikož nesplňovaly hygienické předpisy. O rok dříve, tedy v roce 2014 to bylo zhruba ve dvaceti případech.
Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stoupl

Největšími prohřešky podniků, které inspekce odhalila byla plíseň a špína. Až dvě třetiny uzavřených podniků byly restaurace, kavárny a bary. Po odstranění nedostatků se většina podniků opět otevřela do několika dnů.

Pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci spadá také kontrola provozoven společného stravování.

Mezi stále se opakující prohřešky patří dlouhodobě nedostatečný úklid, například kuchyňská zařízení k přípravě jídel jsou provozovateli velmi zanedbávány. Inspektoři také nejčastěji objevují špinavé chladící zařízení, velký nepořádek skladových místností a nezvládnutý odvoz odpadů. V restauračních zařízeních se také často vyskytují škůdci a hlodavci.

Server Potraviny na pranýři v současné době eviduje přibližně třicet neotevřených provozoven, jejíchž prostory patří zhruba z jedné třetiny pod asijské restaurace a obchody s potravinami.

Na základě nápravy sám majitel či provozovatel informuje inspektorát, ten následně prověří odstraněné nedostatky a pakliže stav odpovídá požadavkům zákona, prostor uvolní. Uzavřené prostory se obvykle otevřou do několika dnů od zjištění závažných nedostatků.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder