Kontroly farmářských trhů v letních měsících vrcholí

Nejvíce selhání doposud souviselo s tzv. zásadami výrobní a hygienické praxe. Jedná se především o nevhodné teploty nabízených výrobků nebo jejich chabá ochrana před kontaminací z vnějšího okolí (40x). Dalším častým prohřeškem je chybné značení (26x). Nezřídka dochází k porušení předpisů při manipulaci s potravinami (16x), příp. neznámý či nejasný původ zboží (12x).
Počet kontrol, kde bylo odhaleno alespoň jedno pochybení, činil 23. Dohromady bylo zaznamenáno 69 nedostatků. V praxi to znamená, že při jedné návštěvě mohou inspektoři narazit na více problémů zároveň.
Díky pravidelným kontrolám mají zákazníci větší jistotu, že si na farmářských trzích kupují zdravotně nezávadné a kvalitní produkty místního původu. Současně kontroly fungují jako ochrana před nepoctivými prodejci.