Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Letní kontroly SZPI poukázaly na špatné nakládání potravin

Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se během letních měsíců zaměřili na kontrolu ve stravovacích zařízení, jak jsou uchovávány potraviny během horkých letních dnů.
Letní kontroly SZPI poukázaly na špatné nakládání potravin

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila v letních dnech na kontrolu dodržování hygienických předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti s nakládáním potravin během vysokých venkovních teplot. Kontrola byla zaměřena na různé tipy restauračních zařízení, jako jsou rychlá občerstvení, restaurace, cukrárny, pivnice nebo prodejny či výrobci potravin, které jsou v kompetenci SZPI.

Kontroloři ze SZPI od začátku velkých prázdnin uzavřeli pro nedostatky kvůli neakceptovatelným hygienickým podmínkám celkem 18 provozoven. Z toho se jednalo o 11 provozoven společného stravování, 4 maloobchodní prodejny a 3 velkoobchody zaměřené na prodej potravin.

Mezi hlavní důvody uzavření byl dlouhodobě zanedbaný úklid, plíseň na stěnách nebo výskyt škůdců a jejich trus. Dalším závažným problémem z pohledu zajištění bezpečnosti při konzumaci spotřebitelem byl inspektory nalezen výskyt zbytků potravin na kuchyňských zařízení, podlaze a ve skladu potravin. Výjimkou nebyl také nezvládnutý odvoz odpadků.

Mezi silně problematický segment patří stále oblast společného stravování, kde kontroloři ze SZPI uzavírají pro nedostatky v dodržování hygienických předpisů se zajištěním bezpečnosti pro konzumenta nejvíce provozoven. Naopak v oblasti výroby potravin ve sledovaném období nebyla inspektory uzavřena žádná provozovna.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder