Otevírá se diskuse o povinném uvádění původu masa v restauracích

Potravinářské komoře ČR zastupující české producenty masa se myšlenka líbí. „Domníváme se, že spotřebitelé mají právo vědět, odkud pochází potraviny, které konzumují. Věříme, že zavedení jasného označování původu masa může také motivovat restaurace k pečlivějšímu výběru dodavatelů a k upřednostňování kvalitních surovin domácího původu před dovozy z třetích zemí. Ostatně již dnes některé restaurace na původu svých surovin stavějí svou pověst,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
Naopak prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek se domnívá, že by se mj. jednalo o další zatížení pro stravovací zařízení. „Zbytečně bych nekomplikoval život jak zákazníkům, tak spotřebitelům. EU už je teď dostatečně přeregulovaná, a to i v našem oboru,“ prohlásil. Nezavrhuje představu, že dané údaje by byly k dispozici na vyžádání, nicméně toto už se podle něj nyní děje. „Trackuje se původ masa od výrobce až ke spotřebiteli – kuchaři mají k dispozici štítky o původu, dokonce i to, z jakého chovu jsou,“ vysvětlil.
Unijní předpisy v současnosti vyžadují označení původu u prodávaného drůbežího, hovězího, kozího, skopového a vepřového masa. Pro restaurace však tato povinnost plošně nastavená není.