Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Přenos koronaviru skrze potraviny je nepravděpodobný

Doposud neexistují důkazy o tom, že by potraviny vystupovaly v roli zdroje či představovaly cestu přenosu koronaviru, opětovně zdůrazňuje Ministerstvo zemědělství ČR. Jedná se o reakci na nerelevantní informace týkající se nákupu nebalených potravin. Současně však žádá všechny spotřebitele o důsledné dodržování doporučených hygienických opatření.
Přenos koronaviru skrze potraviny je nepravděpodobný

Nový koronavirus, jež způsobuje onemocnění COVID-19, patří do skupiny respiračních virů. Primárně se přenáší, dojde-li ke kontaktu s infikovanou osobou a to při mluvení, kašlání či kýchání. Těmito způsoby se infekční kapénky dostávají do okolí. Přenos je případně možný formou předmětů, které jsou čerstvě kontaminované sekrety od nakažené osoby. Z tohoto důvodu je třeba, nejen v prostředí obchodu, dbát na maximální hygienické chování.

Za názor, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší, se postavil také Evropský úřad pro bezpečnost potravin a to na základě zkušeností s epidemiemi způsobených koronaviry v minulosti (pozn. např. SARS, MERS, aj.). Vzhledem k doposud známým cestám přenosu (viz výše) a nízké schopnosti přežít ve venkovním prostředí není pravděpodobné, že by k nákaze mohlo dojít skrze dovážené zboží.

„Při vyhlášení nouzového stavu vláda povolila prodej nebaleného pečiva za splnění některých podmínek, například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder