Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

První kontroly zmrzlin na Vysočině nepřinesly valné výsledky

Letní sezona je za dveřmi, a proto hygienici začínají s kontrolou oblíbené pochoutky – zmrzliny. Na Vysočině neprošla kontrolou zdravotní nezávadnosti celá polovina odebraných vzorků.
První kontroly zmrzlin na Vysočině nepřinesly valné výsledky

„Z osmnácti odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich devět nevyhovělo legislativním požadavkům. Ve všech případech se jednalo o zmrzlinu vanilkovou,“ poskytla informace k šetření Tereza Poulová ze žďárské pobočky Krajské hygienické stanice na Vysočině. U všech závadných vzorků laboratorní analýza odhalila nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae, přičemž některé druhy těchto bakterií mohou způsobit závažné infekční onemocnění.

Celkově pracovníci krajské hygieny v průběhu dubna a května uskutečnili 31 cílených kontrol. Kromě zdravotní nezávadnosti zmrzlin vyráběných tzv. studenou cestou (pozn. nejčastěji využívaný způsob výroby zmrzlin u sezonních prodejců točené zmrzliny, kdy se smíchá prášková směs s vodou) je zajímala také hygiena její výroby. K nejčastějším prohřeškům zde patří nedostatečná dezinfekce výrobního zařízení a dalších pomůcek.

Ve finále hygienici rozdali deset pokut v celkové výši třicet tisíc korun. „Je třeba zohlednit, že zmrzlinu konzumují především děti, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější,“ zdůvodňuje Poulová.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder