První kontroly zmrzlin na Vysočině nepřinesly valné výsledky

„Z osmnácti odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich devět nevyhovělo legislativním požadavkům. Ve všech případech se jednalo o zmrzlinu vanilkovou,“ poskytla informace k šetření Tereza Poulová ze žďárské pobočky Krajské hygienické stanice na Vysočině. U všech závadných vzorků laboratorní analýza odhalila nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae, přičemž některé druhy těchto bakterií mohou způsobit závažné infekční onemocnění.
Celkově pracovníci krajské hygieny v průběhu dubna a května uskutečnili 31 cílených kontrol. Kromě zdravotní nezávadnosti zmrzlin vyráběných tzv. studenou cestou (pozn. nejčastěji využívaný způsob výroby zmrzlin u sezonních prodejců točené zmrzliny, kdy se smíchá prášková směs s vodou) je zajímala také hygiena její výroby. K nejčastějším prohřeškům zde patří nedostatečná dezinfekce výrobního zařízení a dalších pomůcek.
Ve finále hygienici rozdali deset pokut v celkové výši třicet tisíc korun. „Je třeba zohlednit, že zmrzlinu konzumují především děti, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější,“ zdůvodňuje Poulová.


Letošní podzimní kolo Sbírky potravin překonalo rekord
Laboratoř zjistila salmonely v mražených žabích stehýnkách
EU znovu zvažuje daň na sladkosti. Výrobci protestují


