Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů

Při nákupu potravin se o původ zajímá stále více českých domácností. Průzkum, který provedla společnost MasterCard je pro tři čtvrtiny zákazníků (77 procent) rozhodujícím faktorem země původu. Češi se o původ nejvíce zajímají u ovoce a zeleniny a ani maso či mléčné výrobky nejsou výjimkou. V nákupním košíků končí nejméně potravin z Polska, běžně je nekupuje 37 procent spotřebitelů.
Původ potravin je rozhodující pro 77 procent Čechů

Původ potravin nesleduje necelá čtvrtina dotázaných (23 procent). Jedná se především o spotřebitelé s nižším vzděláním a horší finanční situací. Nejčastěji sledovaný původ, jak výsledky průzkumu ukazují je u potravin nebalených. Jedná se zejména o čerstvé zboží, jako je maso, zelenina i ovoce. Z dotázaných respondentů také vyplynulo, že o původ u trvanlivých potravin se zajímá málokdo.

Celkem 54 procent nakupujících nejčastěji sleduje původ u ovoce a zeleniny, u masných výrobků je to 42 procent, původ mléka a mléčných výrobků zajímá třetinu lidí (32 procent). Na původ trvanlivých potravin bere zřetel jen šest procent nakupujících.

Potravinám z Polska se spotřebitele vyhýbají. Výsledky průzkumu ukazují, že běžně je nekupuje 37 procent Čechů. Souvislost s touto situací jsou zřejmě spojené důvody s uváděním problémových potravin původem z Polska na český trh. Kauzy jako například kuřecí maso obsahující bakterie salmonely si pamatuje kdekdo. Nižší oblibě se také těší výrobky z Ukrajiny, ty by si nekoupilo 14 procent českých spotřebitelů. Lidé také méně nakupují potraviny z Ruska, pouhých 8 procent najde v nákupním košíků potraviny z této země.

České potraviny před zahraničními preferuje podle průzkumu 36 procent spotřebitelů.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder