Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Sklizeň hroznů začala, burčák však můžete očekávat nejdříve 1. srpna

Vlivem počasí začali vinaři již nyní sklízet svou úrodu. Spotřebiteli velmi žádaný burčák už kvasí. Na trh se však podle platné legislativy smí dostat až 1. srpna. Je tedy otázkou, zda letošní extrémní podmínky budou podmětem pro změnu zákona.
Sklizeň hroznů začala, burčák však můžete očekávat nejdříve 1. srpna

Stávající situace je pro vinaře velmi nezvyklá. Potvrzují to i slova Martina Půčka ze Svazu vinařů: „Tento rok je výjimečný, obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé.“  Například ve velkobílovickém vinařství již započal sběr hroznů odrůdy Solaris, v příštím týdnu plánují vyrazit do terénu i ve Valticích. David Šťastný ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice uvádí: „Podobně extrémní rok jsme ještě nezažili. Dokonce i můj otec, který je ve firmě už od roku 1966, takový rok nepamatuje.“ Atypický ročník potvrzuje i Josef Valihrach, ze stejnojmenného vinařství, který hlásí, že už má k dispozici sladkou odrůdu Lenu a první hrozny Irsaie bude mít pod střechou nejdéle do tří týdnů. „Irsaj jsme přitom vždy chodívali sbírat po svatém Bartoloměji, to je až 24. sprna,“ objasňuje. Termíny vinobraní se posouvají o měsíc dříve.

Už nyní by byli vinaři schopni nabídnout zákazníkům oblíbený burčák. Ten se však podle zákona smí prodávat až od 1. srpna. Na neobvyklé podmínky se rozhodl zareagovat ministr zemědělství Miroslav Toman, který plánuje navrhnout změnu zákona, jehož součástí je právě výše zmíněný termín povolující uvedení burčáku do oběhu: „Příští týden zadám možnost změnit legislativu tak, aby byl umožněn dřívější prodej. V tuto chvíli to nejde, bylo by to jednoznačné porušení zákona. Ale uvažujeme do budoucna, že bychom to mohli udělat.“

Očekává se, že brzká sklizeň pozitivně ovlivní také kvalitu svatomartinských vín, která tak získají delší čas na zrání. Celkově lze konstatovat, že dřívější sklizeň se na hroznech neodráží nijak negativně a pokud se dočkají ještě nějakých srážek, bude úroda přímo vynikající.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder