Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Špína a plíseň, SZPI uzavřela vloni na místě 144 provozoven

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) může díky pravomoci od loňského ledna kontrolovat provozovny společného stravování. Během té doby objevila stovky nedostatků, z toho ve 144 případech musela kvůli závažným prohřeškům provozovny uzavřít.
Špína a plíseň, SZPI uzavřela vloni na místě 144 provozoven

Situace ohledně hygieny v provozovnách společného stravování je za loňský rok v mnoha případech závažná. Inspektoři museli v minulém roce na místě uzavřít 144 provozoven, kvůli závažnému porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele. Od ledna loňského roku může SZPI působit jako kontrolní orgán v segmentu společného stravování.

V letošním roce do dnešního dne musela inspekce uzavřít 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což není o moc lepší, než výsledky z roce 2015. Kontroly pokračují i nadále.

Řada restaurací podle slov inspekce ohrožuje zdraví svých zákazníků. V provozovnách nachází stále se opakující prohřešky jako jsou plísně, špína a hlodavci. „V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčících o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací.“ zmínila na svých webových stránkách SZPI.

Celkem za rok 2015 proběhlo kontrolami státní orgánu na 15 051 kontrol v daném segmentu, z toho u 32,1 % se jednalo o porušení právních předpisů. Uskutečněné kontroly zaměřené na odpovídající úroveň čistoty provozu byly nevyhovující u 37 %.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder