Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Uzená aromata v potravinách končí

Evropská unie se rozhodla zakázat používání tekutého kouře v potravinách. Z tržní sítě tak zmizí část výrobků, které lákaly na „uzenou“ příchuť, kterou jim však dodávaly pouze aromatické látky. Opatření se netýká tradičně uzených potravin, pouze jejich náhražek. Výrobci teď čelí nové výzvě – najít jiné řešení, jak navodit kouřovou chuť, a to bez výrazného zdražení.
Uzená aromata v potravinách končí

Kouřové aroma, známé také jako tekutý kouř, se v potravinářství používá desítky let. Vzniká ochlazením dýmu z hořícího dřeva, který se zachytí a převede na kapalný kondenzát. Ten se následně vyčistí od nečistot a v malém množství se přidává do potravin. Díky tomu získají uzenou chuť rychle a levně, aniž by prošly skutečnou udírnou.

Původně tato aromata představovala alternativu k uzení – dokázala dodat chuť a barvu bez kouřových emisí. „Postupem času se ale jejich využití rozšířilo do mnoha dalších produktů, kde by je nikdo nečekal,“ přiznal tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Setkat se s nimi můžeme nejen v masných výrobcích či sýrech, ale i v chipsech, BBQ omáčkách nebo v různých průmyslových přísadách. „Nárůst jejich využívání vedl k tomu, že spotřebitelé byli vystaveni vyšším dávkám i širšímu spektru těchto látek. Z technologického pomocníka se tak stal univerzální ochucovací prostředek,“ doplnil Zemánek.

K tomuto tvrzení se přiklonil také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Všechna povolená kouřová aromata podle něj obsahují látky s možnými genotoxickými účinky (tzn. způsobují poškození DNA a zvyšují riziko onemocnění rakovinou). Proto Evropská komise přistoupila k jejich postupnému zákazu. Výrobci slaných pochutin a omáček musí tekutý kouř přestat používat od léta 2026. Pro masné, rybí a mléčné výrobky platí delší přechodné období – až do července 2029. Zakázané budou veškeré produkty označené kódy SF-001 až SF-009.

„Kouřová aromata výrobci používají jako alternativu k tradičnímu uzení masa, sýrů nebo ryb. Přidávají se i do polévek, omáček či brambůrek. Naším cílem je chránit zdraví občanů, a proto jsme zadali EFSA posouzení jejich bezpečnosti,“ prohlásila mluvčí Evropské komise Eva Hrnčířová.  EFSA posuzovala celkem osm aromat. „U šesti se ukázalo, že jsou zdraví neprospěšná, proto jejich povolení nebyla obnovena. U dvou dalších byla škodlivost vyloučena. Výrobci mají čas nahradit stávající látky bezpečnějšími alternativami a u aromat nahrazujících klasické uzení je to pět let, u těch, která pouze imitují uzenou chuť, dva roky,“ dodala Hrnčířová.

Potravináři se na změny připravují už teď a hledají nové cesty k uzené chuti. „Naše společnost již u většiny dotčených výrobků složení změnila v souladu s novou legislativou a na nové receptury kompletně přejde v nejbližší době. Portfolio výrobků nebude touto změnou omezeno,“ uvedl mluvčí Orkla Food Česko a Slovensko Martin Frýdl (pozn. společnost zastřešuje například značky Vitana či Hamé).

Část výrobců se vrátí ke klasickému uzení skutečným kouřem, jiní hledají nové přírodní alternativy. „Na trhu se již objevují takzvané smoke-free flavours, tedy dochucovadla, která nejsou založena na kouřovém kondenzátu, ale mají typickou kouřovou chuť a vůni,“ zmínil Zemánek.

Závěrem je dobré připomenout, že uzené výrobky se z obchodu nevytratí. Budou stále v prodeji, jen se pozmění jejich složení.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder